Sök:

Sökresultat:

55 Uppsatser om Grön Flagg - Sida 1 av 4

Grön Flagg för HÄllbar utveckling i förskolanEn kvalitativ studie med fem pedagoger i förskolan

Uppsatsen belyser hur miljöcertifieringen Grön Flagg fungerar i praktiken. I förskolans lÀroplan, Lpfö 98 framgÄr det att barnen ska fÄ kunskaper om hur de ska vÀrna om miljön och en HÄllbar utveckling. Som förskollÀrare Àr det viktigt att ge barnen redskap för hur man tar hand om sin omvÀrld och Grön Flagg Àr ett sÀtt att lÄta barnen möta detta i tidig Älder.Fem pedagoger som Àr verksamma i fem olika förskolor med Grön Flagg har intervjuats om hur de ser pÄ certifieringen och hur den fungerar. NÀr intervjusvaren stÀlldes mot teorin visade det sig att Grön Flagg organisationens mÄl uppfylldes till största del och pedagogerna hade en vÀl fungerande Grön Flagg-verksamhet..

Grön Flagg, En komparativ studie av tvÄ skolors arbete med miljö

Examensarbetet Àr en jÀmförelse mellan tvÄ skolors arbete med Grön Flagg. Arbetet grundar sig pÄ intervjuerna av sex pedagoger, tre pÄ varje skola. PÄ de tvÄ skolorna dÀr undersökningen Àr gjord Àr det i huvudsak pedagoger som ansvarar för arbetet med Grön Flagg som Àr intervjuade. Syftet med arbetet Àr att synliggöra och kritiskt granska tvÄ skolors arbete med Grön Flagg och jÀmföra arbetssÀtten. I uppsatsen lyfts likheter och skillnader och jÀmförs med Eco-Schools grundprinciper och Grön Flaggs riktlinjer samt med skolans styrdokument.

FörÀldrars medvetenhet om Grön Flagg i förskolan

Grön Flagg Àr ett miljöprogram som anvÀnds inom förskola och skola för hÄllbar utveckling. Syftet med detta arbete Àr att ta reda pÄ vad förÀldrar har för kunskap samt hur de fÄtt sin kunskap om Grön Flagg, för att se om det gÄr att vidareutveckla kommunikationen mellan förskola och hem för att fÄ till en bÀttre samverkan. Metodvalet Àr kvalitiativt dÀr tvÄ fokusgrupper med sammanlagt tio förÀldrar frÄn olika förskolor diskuterar frÄgor om Grön Flagg.  Ansatsen Àr hermenuetisk för att fÄ en större förstÄelse för det som sker och sÀgs  i grupperna och för att kunna tolka det.  I resultatet syns att förÀldrarna  har en viss medvetenhet om Grön Flagg men att den Àr inte sÄ detaljerad. Kunskapen de har, har de fÄtt genom förskola och skola via olika möten. Det framkommer ocksÄ att det behövs mer information frÄn förskolan om Grön Flaggs arbete och att förskolan skulle kunna anvÀnda sig av media mer för att synliggöra miljöarbetet.

Man Àr rÀdd om allting, ungefÀr : - tio förskolebarns uppfattningar om att arbeta med Grön Flagg.

Grön Flagg Àr en utmÀrkelse som i Sverige finns pÄ cirka 2000 förskolor/skolor, dÀr syftet Àr att utveckla och synliggöra arbetet för HÄllbar utveckling. I tidigare examensarbeten har det undersökts om förskollÀrares upplevelser och uppfattningar av vad Grön Flagg Àr och bör vara i verksamheten. Vi har istÀllet undersökt Grön Flagg-verksamheten utifrÄn tio barns upplevelser och beskrivningar.Sammanfattningsvis visar resultatet att barnen frÀmst associerar Grön Flagg till sopor och kÀllsortering och de anser att detta Àr viktigt för att djur och natur inte ska ta skada. De flesta av barnen uttryckte att det Àr roligt att arbeta utifrÄn Grön Flagg, och de gav mÄnga konkreta exempel pÄ förskolans aktiviteter samt sina egna handlingar i vardagen. Studien visar att barnen överlag diskuterar inom fyra olika teman; kompostering, kÀllsortering, naturruta och omsorg till djur.

Grön Flagg i förskolor : Hur arbetar förskolor med Grön Flagg?

HÄllbar utveckling delas upp i tre omrÄden, ekologisk hÄllbarhet, social hÄllbarhet och ekonomisk hÄllbarhet. Dessa tre kompletterar och stödjer varandra. Grön Flagg Àr ett verktyg som Àr till stor hjÀlp för pedagoger pÄ olika nivÄer inom förskolan och skolan för att öka barnens förstÄelse för sambandet mellan naturen och ett hÄllbart samhÀlle i framtiden. MÄlet med min undersökning var att ta reda pÄ hur förskolorna arbetar med Grön Flagg.Rapporten handlar om hur erfarna pedagoger hjÀlper barn i förskoleÄldern förstÄ naturens möjligheter genom lek och övningar, samt förstÄ sambandet mellan naturen och ett hÄllbart samhÀlle..

Det Àr fröken som bestÀmmer vad vi ska jobba med : En enkÀtstudie om elevers inkludering i Grön Flagg

Grön Flagg Àr ett miljöledningssystem och cirka 2000 skolor runt om i landet Àr medlemmar. Projektet syftar till att vÀgleda förskolor, skolor och gymnasium i deras miljöarbete. För att kunna fÄ ett medlemskap i Grön Flagg mÄste skolan uppfylla vissa kriterier, som att utse ett miljörÄd och arbeta med fortlöpande teman. Det viktiga i arbetet kring Grön Flagg Àr att lÀrarna och eleverna Àr delaktiga tillsammans i miljöprojektet. Undersökningen har utförts med ostrukturerade enkÀter i Ärskurserna 3-5 pÄ en grundskola i mellersta Sverige, dÀr sammanlagt 77 elever har deltagit.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite. Grön Flagg-ett miljöarbetssÀtt

Syftet med vÄrt arbete Àr att ta del av hur en skola kan arbeta kring projektet Grön Flagg samt om projektet Àr ett bra arbetssÀtt eller bara en fin statussymbol. DÄ miljöundervisningen ofta Àr bristande inom skolan, valde vi att undersöka en arbetsmetod dÀr miljöperspektivet fÄr större utrymme i verksamheten. Det stÄr skrivet i Lpo 94 (LÀroplan för det obligatoriska skolvÀsendet, förskoleklassen och fritidshemmet) att eleverna fÄr genom ett miljöperspektiv möjligheter att bÄde ansvara för den miljö de sjÀlva direkt kan pÄverka och att skaffa sig ett personligt förhÄllningssÀtt till övergripande och globala miljöfrÄgor. Projektet Grön Flagg startade 1996 och idag finns det över 1600 skolor runt om i landet som arbetar med projektet Grön Flagg. DÄ en stadsdel i Malmö har mÄlsÀttningen att alla skolor skall arbeta med nÄgon form av miljöarbete, stod det mellan projekt Grön Flagg och skolverkets ?Skola för hÄllbar utveckling?.

Fem- och elvaÄringars vardagsförestÀllningar om nedbrytning, kompost och Grön Flagg

Syftet med examensarbetet Àr att undersöka fem- och elvaÄringars vardagsförestÀllningar kring nedbrytning, kompost och miljöutmÀrkelsen Grön Flagg, för att vi i vÄr lÀrarprofession ska kunna hjÀlpa barn att utveckla en förstÄelse för materias kretslopp. Examensarbetet syftar ocksÄ till att undersöka om det finns kopplingar mellan skolornas aktiva miljöarbete och de förestÀllningar som studiens barn har. Undersökningen genomfördes med hjÀlp av kvalitativa intervjuer och observationer. Tolv barn och fyra lÀrare deltog i undersökningen. Resultatet av vÄr studie visar att barnen har en del vardagsförestÀllningar gÀllande bÄde nedbrytning, kompost och Grön Flagg.

Undervisning i hÄllbar ytveckling

Syftet med vÄrt examensarbete Àr att pÄ ett kvalitativt sÀtt beskriva hur pedagoger undervisar om hÄllbar utveckling ur ett miljöperspektiv och hur denna kunskap blir befÀst för eleverna. Detta arbete Àr baserad pÄ kvalitativa intervjuer av sexton elever samt en enkÀtundersökning av lÀrare. VÄr undersökning har genomförts pÄ tvÄ olika skolor, en med miljöutmÀrkelsen Grön Flagg och en skola utan Grön Flagg. Vi har sett i vÄr undersökning att mÄnga lÀrare inte vet vad hÄllbar utveckling innebÀr. MÄnga lÀrare har inte stött pÄ begreppet, dÀrför syns det inte i undervisningen.

Grön Flagg, en studie av miljöcertifiering av skolan

Detta examensarbete handlar om miljöcertifiering i skolan. Syftet med mitt arbete har varit att ta reda pÄ hur miljöcertifiering av skolor gÄr till. En specifik skola har studerats och jag har undersökt om den specifika skolan nÄr upp till mÄlet med miljöcertifieringen, att skapa en bÀttre miljö genom att skapa aktiva och deltagande samhÀllsmedborgare. Arbetet bestÄr av en litteraturstudie och en intervjustudie. För att erhÄlla utmÀrkelsen Grön Flagg, att bli miljöcertifierad, krÀvs att skolan gör en anmÀlan till organisationen HÄll Sverige Rent, arbetar för att förbÀttra miljön genom att följa vissa riktlinjer och principer och slutligen lÀmnar in en rapport dÀr resultaten redovisas.

Erfarenheter av projektet Grön Flagg: skolornas
miljöledningssystem

Vid FN-konferensen i Johannesburg 2002 enade vÀrdens lÀnder för en ekonomisk, socialt och miljömÀssig hÄllbar riktning. DÀr utbildningssystemet Àr ett kraftfullt verktyg för att stÀlla om till hÄllbar utveckling. Skolor har ett tydligt uppdrag att bidra till en ekologiskt hÄllbar utveckling, vilket Àven uttrycks i nationella styrdokument som till exempel i skollagen, att var och en som Àr verksam inom skolan ska frÀmja aktningen för varje mÀnniskas egenvÀrde och vÄr gemensamma miljö. Hösten 1996 startade projektet Grön Flagg som Àr den svenska grenen av Eco Schools. DÀr Miljödepartementet och NaturvÄrdsverket tillsammans tog fram miljöledningssystemet Grön Flagg som en indikator för hÄllbar utveckling.

Drivkrafter i ett projekt : En fallstudie ur ett pedagogperspektiv

Syftet med studien Àr att ur pedagogers perspektiv undersöka vilka faktorer som lÀrarna anser Àr centrala för att arbetet med Grön Flagg ska leva vidare i skolverksamheten. Studien Àr en fallstudie av kvalitativ art, dÀr intervjuer, observationer och dokumentanalys har kombinerats. Studien har utförts pÄ tvÄ olika skolor. Resultatet av studien visade att det fanns fyra olika faktorer; pedagogernas miljöintresse, skolornas nÀrmiljö, drivande person samt arbetssÀtt, som pedagogerna ansÄg vara viktiga för att driva Grön Flaggprojektet vidare pÄ skolorna. VÄra slutsatser Àr att det Àr pedagogernas miljöintresse som legat till grund för starten av Grön Flagg och att skolans nÀrmiljö pÄverkat pedagogernas syn pÄ att förmedla miljömedvetenhet till eleverna.

HÄllbar utveckling i förskolan : En studie om skillnaderna i pedagogernas förhÄllningssÀtt pÄ en förskola med Grön Flagg jÀmfört med en förskola utan miljöcertifiering.

Begreppet hÄllbar utveckling Àr synnerligen aktuellt i dagens samhÀlle. Förskolor kan idag ansöka om att fÄ bli miljöcertifierade och pÄ det sÀttet göra barnen delaktiga i det dagliga miljöarbetet som bedrivs pÄ förskolan. FrÄgan Àr dÄ om det Àr viktigt för miljöarbetet i allmÀnhet att det vÀxer fram fler miljöcertifierade förskolor.Vi har valt att försöka ta reda pÄ om pedagogernas engagemang och miljömedvetenhet varierar beroende pÄ om de arbetar pÄ en miljöcertifierad förskola eller inte. Undersökningen bygger pÄ intervjuer med pedagoger pÄ en förskola med Grön Flagg, och en förskola utan miljöcertifiering. UtifrÄn de resultat vi fick fram kan vi se att skillnaderna mellan de bÄda förskolorna inte var sÄ stora.

En helhetssyn med barnens tankar som utgÄngspunkt : En studie om hur pedagoger arbetar med lÀrande för hÄllbar utveckling i förskolan

Arbetets syfte Àr att ta reda pÄ hur pedagoger arbetar med lÀrande frö hÄllbar utveckling i förskolan, utifrÄn intervjuer med pedagoger i förskolor som fÄtt utmÀrkelsen Grön Flagg. DÄ Grön Flagg har olika temaomrÄden innefattar syftet Àven att ta reda pÄ olika likheter och skillnader mellan deolika temaomrÄdena.Intervjuerna gjordes med pedagoger pÄ tre förskolor som arbetar med olika temaomrÄden. UtifrÄn ljudupptagningar frÄn intervjuerna gjorde jag analyser av svaren med fokus pÄ arbetssÀtt, barns delaktighet, eventuella negativa sidor eller hinder och likheter och skillnader. den första analysen visade pÄ en fokusering av fem delmÄl som Àr de mÄl som pedagogerna skriver tillsammans med hur de ska uppnÄ mÄlen dÄ de skickar sin ansökan om Grön Flagg till stiftelsenHÄll Sverige rent. Det Àr dessa fem delmÄl som Àr grunden för arbetet med lÀrande för hÄllbar utveckling inom Grön Flagg och jag valde dÀrför att fokusera pÄ de fem delmÄlen i resultatredovisningen.Resultatdelen presenterar varje förskola för sig utifrÄn arbetssÀtt, barnens delaktighet, hinder eller negativa sidor med arbetet och en sammanfattning av arbetet vid förskolan.

Utbildning som verktyg i arbetet för en hÄllbar utveckling

Syftet med detta examensarbete har varit att undersöka hur man arbetar med lÀrande för hÄllbar utveckling pÄ olika skolor med Grön Flagg. Fokus har inte bara legat pÄ skolornas arbete, utan ocksÄ pÄ förÀldrarnas delaktighet och elevernas miljöintresse. Arbetet grundar sig pÄ intervjuer av tre pedagoger, en pÄ varje skola, och en enkÀtstudie genomförd med förÀldrar till barnen pÄ skolorna. Min hypotes har varit att Àven hemmet prÀglas av skolans hÄllbara utvecklingsarbete genom elevernas miljöintresse. De frÄgestÀllningar som varit centrala för detta examensarbete Àr: Tycker förÀldrarna att det Àr viktigt att deras barn fÄr kunskap om hÄllbar utveckling genom skolan? Anser förÀldrarna att skolans arbete med Grön Flagg synliggörs för dem? MÀrker förÀldrar till barnen pÄ Grön Flagg-skolor av ett miljöintresse hos sina barn? Har man Àndrat nÄgra vanor i hemmet till följd av barnens miljöintresse? Skiljer det sig beroende pÄ elevens Älder och ser det annorlunda ut pÄ en landsortsskola jÀmfört med en tÀtortsskola? Det empiriska resultatet stÀlls mot idéerna för lÀrande för hÄllbar utveckling, riktlinjerna i skolans styrdokument, Grön Flaggs grundprinciper och kopplas till teorier om delaktighet, meningsfullhet och vilka faktorer som möjliggör en beteendeförÀndring.

1 NĂ€sta sida ->